Passie voor tassen – handgemaakte tassen uit Amsterdam   

 

De tassen van Saskia Thomson zijn bijzonder, want: allemaal handgemaakt! En eigenlijk zou iedereen een prachtexemplaartje van deze creatieve duizendpoot bij zich moeten dragen. Al is het maar om jezelf eraan te herinneren dat je écht kunt doen wat je leuk vindt. Als dat tassen maken is, dan maak je tassen, als het zeefdrukken is, dan maak je zeefdrukken en als het websites bouwen is, dan bouw je websites. Of je doet het, zoals Saskia, gewoon allemaal!

“Het begon met een stoel die ik bij het grofvuil zag staan. Ik vond ‘m zo mooi, maar de bekleding was helemaal af. Ik dacht dat ik ‘m zelf wel even kon bekleden. Dat bleek iets lastiger dan ik dacht. Maar ik laat me niet zomaar kennen, dus gewapend met YouTube-filmpjes en stof van de Albert Cuyp heb ik de stoel aangepakt. Toen ik klaar was had ik nog wat over van de stof. Het leek alsof het precies genoeg was voor een tas. Maar… ik had nog nooit achter een naaimachine gezeten. Gelukkig had ik een oude naaimachine van m’n oma in de kelder liggen. Toen ik net lekker bezig was, kwam er ineens allemaal rook uit! En toen zat ik met een halffabrikaat.”

In een keer goed

Half werk is niks voor Saskia. Als ze iets doet, doet ze het goed. “Ik wilde deze tas afmaken, maar wist helemaal nog niet zeker of ik het wel leuk vond. In een naaimachine-winkel kocht in dus maar een goedkope, tweedehands naaimachine. De tas werd best wel leuk en toen mijn nichtje jarig was, besloot ik voor haar ook een klein tasje te maken. Die viel zo goed in de smaak, dat een vriendin tegen me zei: ‘Sas, die moet je gaan verkopen!’”

Toevallig ligt dat verkopen best wel in Saskia’s straatje. Van origine is ze marketeer. Geen wonder dus, dat ze haar tassen al snel had ondergebracht. “Een kinderkledingwinkel in Amsterdam wilde de tasjes wel verkopen. Toen begon het gevoel bij mij echt te komen. Ik wilde alleen wel op les want tot nu toe had ik alles zelf geleerd.” Bij de Amsterdam House of Arts & Crafts vond ze een cursus speciaal gericht op tassen maken. Maar gewoon een patroon volgen, daar had Saskia geen zin in. “Mijn eigen ontwerp was zo ingewikkeld, dat ik het na acht lessen nog niet af had. De moed zakte me toen wel een beetje in de schoenen. Maar ik heb doorgezet, en uiteindelijk heb ik ‘m afgekregen. Het werd m’n best-verkochte-tas tot nu toe. Gelukkig maak ik ‘m inmiddels wel wat sneller.”

“Mijn vriendinnen doen gratis promotie voor me!”

Dankzij haar vriendinnen, die het liefst van de daken schreeuwen dat Saskia’s tassen fantastisch zijn, hadden al snel een heleboel mensen van Saskia Thomsons tassen gehoord. Het was tijd voor een website om haar producten op te verkopen. Ook die bouwde ze helemaal zelf. Aan de hand van YouTube-filmpjes ontdekte ze hoe ze kon coderen, zodat ze een simpel wordpress-thema helemaal zelf kon ombouwen. Handig!

Links of rechts?

Inmiddels gaat het zo goed met Saskia’s tassen, dat ze andere dingen moet gaan uitbesteden. “Elke dag die ik besteed aan andere zaken, zoals fotograferen voor m’n website, kan ik niet bezig zijn met m’n tassen en dat is zonde.” Het is belangrijk om haar energie in de tassen te steken, want Saskia’s werk is tot op de detail afgestemd op haar klanten en ze ontdekt nog steeds heel veel op eigen kracht. “Omdat ik maatwerk lever, kunnen mensen ook echt aangeven wat ze leuk vinden. Zien ze op de website een tas met roze stiksel, maar willen ze liever groen? Dan kan dat. Mijn eerste vraag is altijd: ‘Aan welke kant draag je de tas?’ Want het is me opgevallen, dat confectietassen meestal alleen links te dragen zijn. Zelf draag ik ‘m altijd rechts. Dat viel mij pas op toen ik mijn eerste tas maakte. Ik moest de rits erin zetten en bedacht ineens: hé, op welke manier moet dat eigenlijk? Laatst vroeg iemand of ik iets kon bedenken waardoor z’n fles rechtop in z’n tas bleef staan. Toen heb ik een lus in de tas gemaakt waar die fles precies in kan blijven staan.” Het is opvallend hoe Saskia meedenkt met haar klant en tot welke creatieve oplossingen ze komt.

“Ik wil mensen een gevoel geven bij het ambacht”

Al Saskia’s tassen zijn van leer. “Ook van leer wist ik vrijwel niks toen ik aan dit avontuur begon. Maar inmiddels heb ik veel bijgeleerd. Ik had eens een ontzettend mooi stuk leer, maar dat was zo stug, dat er bijna niet mee te werken viel. Toen wist ik dus: dat moet ik niet weer gebruiken. Ik koop het leer van een leerhandel die restpartijen opkoopt. Daardoor kan ik nooit tien dezelfde tassen maken. Toch is er altijd wel een oplossing als iemand iets wil wat ik eerder eens heb gemaakt. Ik maak trouwens niet alleen tassen, maar ook armbanden, brillen-etuis, iPad-sleeves en andere accessoires. Het is een fijne afwisseling om tussendoor even iets te maken wat snel af is.”

Made in Amsterdam

“Omdat ik wil laten zien dat mijn producten echt handgemaakt zijn en met aandacht, stuur ik altijd een handgeschreven kaartje mee. En aan de producten die in winkels liggen hangt een kaartje waarop staat ‘Made in Amsterdam’. Dat is ook leuk voor toeristen.” Saskia schrijft de kaartjes niet alleen zelf, ze bedrukt de kaartjes ook zelf, met een zeefdruk. Ook daarvoor heeft Saskia een cursus gedaan (bij MK24 in Amsterdam). “Sinds kort gebruik ik de zeefdruktechniek ook om mijn leer mee te bedrukken.” En zo is ook die cirkel rond.

Binnenkort begint Saskia met haar nieuwe collectie, waarvoor ze voor het eerst ook mannentassen wil gaan maken. Haar ultieme droom? “Een eigen winkel in Amsterdam met een atelier eraan vast, waar ik anderen kan opleiden. Ik wil mensen een gevoel geven bij het ambacht en laten zien waar hun tas vandaan komt.”

Benieuwd naar de tas van Sas en al haar andere mooie spulletjes? Neem een kijkje op haar website: Saskiathomson.nl. De tassen zijn ook te koop bij de winkels Streetlife Amsterdam en La maison de Sophie.

 

Advertenties